Eten en drinken op Fuerteventura

Toeristencentra op Fuerteventura hebben zich aangepast aan de Noord-Europese eetgewoonten, maar in het binnenland kunt u de traditionele Canarische keuken nog vinden.

Keuken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De Canarische keuken is eenvoudig, voedzaam en gezond. Eilandbewoners eten graag soepen en eenpansgerechten zoals stamppotten met aardappel, waterkers, pompoen, maïs en spek. Gofio, een meel van maïs, gerst of tarwe is het traditionele basisingrediënt. De Canarische keuken lijkt op de Spaanse keuken, maar heeft ook Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse invloeden. Voor lokale vleesgerechten wordt veelal konijnen-, geiten-, varkens- of lamsvlees gebruikt. Voorkomende vissoorten zijn: tandbaars, papegaaivis, zeetong, tonijn en zeeaal. Ook worden garnalen en inktvissen gebakken of verwerkt in stoofschotels of vissoepen. Een geliefd tapasgerechtje is ‘Pejines’: kleine gedroogde visjes. Een andere bekende specialiteit van de Canarische Eilanden is Papas arrugadas: kleine aardappeltjes die, na in de schil in extra zout water te zijn gekookt, een zout korstje krijgen. Ze worden, soms ook als tapas, geserveerd met Mojo Rojo, een scherpe rode Canarische saus of de mildere groene saus, Mojo Verde. Op de Canarische Eilanden heeft men een eigen variant van het Spaanse rijstgerecht Paella waarin zowel kip en konijn als mosselen en garnalen bereid worden. Populaire desserts zijn karamelpudding, geflambeerde bananen of een zoet mengsel van honing met amandel. De Maxorata (Majorero) geitenkaas is een plaatselijke specialiteit die zowel in binnen- als buitenland bijzonder wordt gewaardeerd.

Eetgewoonten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De eetgewoonten van de plaatselijke bevolking wijken nogal af van hoe we het op het vasteland van noordelijk Europa gewend zijn. Terwijl in de hotels de ontbijtbuffetten worden uitgestald, drinkt de plaatselijke bevolking een kop koffie. Rond half tien nemen ze een tweede kop en eten ze een zoet broodje. Rond twee uur in de middag nemen de eilandbewoners uitgebreid de tijd voor de lunch. Dit is voor hen de belangrijkste maaltijd van de dag, die dan ook uit drie gangen bestaat. Een lichte avondmaaltijd wordt pas om negen of tien uur geserveerd. Tussendoor snacken ze met tapas van gevulde aubergine met omelet, tot ingelegde inktvis of krab. Overigens kunnen toeristen gewoon de hele dag terecht bij de restaurants in de grote badplaatsen, zodat zij hun eigen eetschema kunnen aanhouden.

Supermarkten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Alle toeristenplaatsen op Fuerteventura hebben meerdere ‘Super- of minimarkten'. Hier zijn naast de dagelijkse boodschappen, in wisselende mate ook drogisterijartikelen, strand-/zwembenodigdheden en souvenirs verkrijgbaar. Het aanbod is vrij eenvormig, maar prijsvergelijking loont de moeite. In grote supermarkten zoals in Corralejo, Caleta de Fuste, Gran Tarajal, Morro Jable, Puerto del Rosario en Tarajalejo, waar ook de plaatselijke bevolking inkopen doet, liggen de prijzen lager.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Restaurants

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In de diverse badplaatsen zijn vooral restaurants te vinden waar u een steak, schnitzel, pizza of pasta eet, maar ook Chinese, Japanse, Mexicaanse en Griekse restaurants zijn goed vertegenwoordigd. Hier en daar ziet u lokale klassiekers op het menu staan zoals paella en tapas.

Wie echter de authentieke smaak van de lokale gerechten wil ontdekken begeeft zich ver weg van de toeristencentra en gaat op zoek naar een tipico, een restaurant met streekgerechten in het binnenland. De beste vis eet u bovendien aan de kade van vissersdorpen zoals El Cotillo en Ajuy. Verwacht geen trendy ingericht restaurant of luxe opgemaakte borden. Wat u krijgt zijn royale porties kwalitatief goed eten voor een redelijke prijs, geserveerd in Canarische stijl.

Drinkwater

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het water uit de kraan is ontzilt zeewater. Prima om tanden mee te poetsen en eten mee te koken, maar niet lekker en niet gezond om te drinken. Ook de eilandbewoners zelf gebruiken voor consumptie flessenwater, dat in flessen of containers overal verkrijgbaar is.