El Cotillo

El Cotillo is een vissersdorp dat vroeger onder de naam ‘Puerto de Tostón’ een exporthaven van Fuerteventura is geweest. Tegenwoordig heeft Cotillo twee havens: de nieuwe haven ‘Puerto Comercial’ aan de zuidgrens en ‘Muelle de Los Pescadores’ (de oude haven) in het dorp zelf.

Rond de oude haven, waar de vissers vroeger hun boot aan land trokken, ligt de oorspronkelijke dorpskern. De plek straalt een bijzondere sfeer uit door de smalle, getrapte straten geflankeerd door wit met blauwe huizen.

Vestingtoren

Om aanvallen door piraten te kunnen weerstaan is rond 1797 ‘Castillo de Rico Roque’uit lavasteen opgetrokken. Tegenwoordig huizen in deze voormalige vestingtoren een toeristenbureau en een expositieruimte.

Surfstrand

In het zuiden van El Cotillo ligt onderaan de steile kliffen het goudgele strand ‘Playa del Castillo’. Het is slechts via een voetpad te bereiken en een favoriete plek voor geoefende surfers omdat de golven hier hoogtes van wel zes meter bereiken. Zwemmen kan hier echt alleen bij rustig water. Naar het noorden liggen verschillende kleine baaien (Caletillas) die meer geschikt zijn om in te zwemmen.

Verse vis

Visliefhebbers komen speciaal naar dit dorp voor de verse vis die hier in de restaurants geserveerd wordt.

Foto’s van El Cotillo

Ligging