Iglesia Nuestra Señora de Regla

De kerk ‘Iglesia Nuestra Señora de Regla’ is gebouwd in 1687 in het dorp Pájara. Hier wordt de maagd van Regla, een 17e- eeuws Cubaans madonnnabeeld, vereerd.

De kerk heeft een raadselachtig deurportaal van okerkleurig zandsteen met boven de deur gebeeldhouwde ornamenten in de vorm van zonneraderen, slangen, poema’s en gemaskerde figuren die geïnspireerd zijn op de kunst van de Azteken. Tot op heden is nog steeds onduidelijk wie de opdrachtgever van het ongebruikelijke portaal is geweest en wat ermee bedoeld wordt.

Altaar

Indrukwekkend onderdeel van het kerkinterieur is de retabel, het paneel achter het altaar. Deze is net als het Mariabeeld, verguld en kleurrijk beschilderd. Wanneer u een munt in de doos bij de ingang gooit, gaat het licht aan en kunt u het altaar in zijn volle glorie aanschouwen.

Waterschoepenrad

Tegenover de ‘Iglesia Nuestra Señora de Regla’ staat een gerestaureerd oud waterschoepenrad dat vroeger gebruikt is om akkers te irrigeren. Elke doordeweekse ochtend wordt met behulp van een ezel de werking gedemonstreerd.

Foto’s van Iglesia Nuestra Señora de Regla

Ligging