Puerto del Rosario

Puerto del Rosario is sinds 1860 de hoofdstad van Fuerteventura. De stad telt ongeveer 20.000 inwoners en ligt aan de Oostkust, vlakbij het vliegveld. Puerto del Rosario heeft naast overheidsinstellingen ook een grote handels- en passagiershaven, die een belangrijke economische functie voor het eiland vervult.

Puerto del Rosario heeft brede lanen en straten met witte rechthoekige huizen. De stad is vernoemd naar zijn beschermheilige ’Virgen del Rosario’. Ter ere van deze ‘Madonna van de Rozenkrans’ is in 1824 de kerk ‘Iglesia de Nuestra Señora del Rosario’ gebouwd.

Museo Unamuno

Aan de overkant van de ‘Iglesia de Nuestra Señora del Rosario’ staat een eenvoudig Spaans-koloniaal pand waarin het ’Museo Unamuno’ is gevestigd. Het gebouw stamt uit 1877 en verkeert in vrijwel de oorspronkelijke staat. Dit museum is gewijd aan de Baskische schrijver en filosoof Miguel de Unamuno (1864-1936). Deze heeft enkele maanden in het huis heeft gewoond nadat hij als tegenstander van het dictatoriale regime van Primo de Rivera, uit Spanje is verbannen. Zijn verblijf heeft het culturele leven op Fuerteventura een flinke impuls gegeven.

Beeldenroute

Verspreid door de stad en aan de promenade langs de zee staan meer dan zeventig moderne beelden van binnen- en buitenlandse kunstenaars tentoongesteld en ieder jaar worden het er meer. De beelden zijn opgenomen in een wandelroute ‘Puerto on Foot’. Een plattegrond hiervan haalt u bij het toeristenbureau op de promenade.

Winkelen en uitgaan

In Puerto del Rosario zijn talloze winkelstraten en een groot overdekt winkelcentrum ‘Las Rotondas’ waar u modezaken, drogisterijen, een supermarkt en restaurants vindt. In de markthal staan van maandag- t/m zaterdagochtend kraampjes met groente, fruit, vis en andere verse producten. Het horeca-aanbod in de hoofdstad is redelijk maar niet overdreven groot. In het weekend is het nachtleven heel aardig te noemen. In de nachtclubs en pub-dancings zijn echter niet veel toeristen te vinden.

Strand

Puerto del Rosario heeft een strand ‘Playa Blanca’ dat zeshonderd meter lang is en uitzicht biedt op de haven en de stad. Behalve een douche zijn er geen voorzieningen. Het strand wordt niet druk bezocht. Mensen die in de omgeving werken, brengen nog wel eens hun lunchpauze hier door en enkele surfers maken gebruik van de golven. Zwemmen wordt hier, vanwege verraderlijke stromingen, afgeraden.

Andere plaatsen

Meer plaatsen op Fuerteventura:

Foto’s van Puerto del Rosario

Ligging