Achtergrond van Fuerteventura

Fuerteventura is vooral bekend door de vele mooie stranden. Het binnenland is schraal en bestaat voor het grootste deel uit een bruinrood maanlandschap.

Geschiedenis

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Fuerteventura is net als de andere Canarische eilanden, miljoenen jaren geleden ontstaan door vulkaanuitbarstingen op de bodem van de Atlantische Oceaan. De eerste bewoners zijn de Guanchen, vrijwel zeker afstammelingen van Noord-Afrikaanse Berbers, die hier enkele honderden jaren voor het begin van onze jaartelling neerstreken. Ze woonden in grotten en leefden van landbouw, visserij en geitenmelk en -vlees. In 1405 verovert Normandiër Jean de Betháncourt het eiland en sticht de hoofdstad Betancuria. Eind 15e eeuw worden alle Canarische eilanden door Spanje veroverd en komt ook Fuerteventura in Spaanse handen. Een deel van de oorspronkelijke bewoners wordt als slaaf afgevoerd, anderen raken hun land kwijt aan de Spanjaarden of passen zich in de dominante Spaanse cultuur aan. Gedurende vier eeuwen vormt landbouw de basis van de Canarische economie. Halverwege de 17e eeuw bereiken suikerhandel en wijnexport hun hoogtepunt. In 1835 wordt Puerto de Cabras de hoofdstad van Fuerteventura. Kort daarop verandert de naam in Puerto del Rosario.

Na de Spaanse Burgeroorlog (tussen 1936 en 1939) volgt een periode van dictatuur onder generaal Franco. De Canarische eilanden verliezen een groot deel van hun exportmarkt en economisch slechte tijden breken aan. Na de dood van Franco in 1975 doet de parlementaire democratie in Spanje haar intreden en krijgen de Canarische eilanden meer autonomie. In 1982 worden de Eilanden bestuurlijk onafhankelijk en krijgen zij een eigen grondwet. Het duurt tot de jaren ’60 van de vorige eeuw voordat het toerisme op Fuerteventura tot bloei komt. Tegenwoordig is toerisme de belangrijkste bron van inkomsten. Door de wildgroei van hotels en appartementencomplexen is recent een discussie ontstaan over hoe de toeristische sector zich verder kan ontwikkelen terwijl natuur, landschap, cultuur en de lokale middenstand beschermd worden.

Ligging

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Fuerteventura ligt in de Atlantische Oceaan op 110 kilometer van het Westelijk Saharagebied van Marokko. Door deze ligging is het een zeer geschikte winterzonbestemming. Het eiland ligt aan de oostkant van de Canarische archipel, een eilandengroep van zeven eilanden. Het heeft een oppervlakte van 1731 vierkante kilometer en is na Tenerife het grootste eiland.

Bevolking

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Fuerteventura heeft circa 86.500 inwoners. Met een bevolkingsdichtheid van 50 inwoners per vierkante kilometer, is Fuerteventura het dunst bevolkte Canarische eiland. Ongeveer een derde deel van de ‘Majoreros’, zoals de bewoners van Fuerteventura zichzelf noemen, woont in de hoofdstad Puerto del Rosario. Een ander groot deel van de bevolking woont in de kustgebieden. Sinds de opmars van het toerisme heeft een enorme trek van de landbouwgebieden in het binnenland naar de kustplaatsen plaatsgevonden, omdat hier het meeste en best betaalde werk te vinden is. In het hoogseizoen overstijgt het aantal toeristen de vaste bewoners van de badplaatsen ruim. De lokale bevolking stelt zich ten opzichte van toeristen over het algemeen vriendelijk maar terughoudend op. Een flink aantal gepensioneerde Spanjaarden, Engelsen en Duitsers zijn permanent op Fuerteventura neergestreken voor een zonnige oude dag.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Landschap

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Fuerteventura heeft een kustlijn van ruim 300 kilometer met meer dan 150 stranden waarvan de meeste bedekt zijn met mooi goudgeel of wit zand. Het verschil tussen de oost- en westkust is opvallend. De westkust heeft grillige rotsen en een woeste donkerblauwe zee. De meeste vakantieplaatsen bevinden zich aan de oostkust, waar de turkooizen zee rustig is en de stranden breed.

Het binnenland van Fuerteventura is droog en vulkanisch. Bruinrode kleurtinten voeren de boventoon waardoor het geheel aan een maanlandschap doet denken. Het westelijk gelegen Betancuriamassief heeft diepe valleien waar kleine groene oases een contrast vormen met de kale omgeving. Een groot deel van de schrale rotsbodem is mede door de droogte niet of nauwelijks begroeid. De schaarse vegetatie bestaat vooral uit cactussen, vetplanten en Canarische palmen. Het landschap van Fuerteventura is plat zodat vanaf kleine hoogten al mijlenver kan worden gekeken. Hoogste punt op het eiland is Pico de Jandía, op 807 meter.

Architectuur

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De oudste gebouwen op de Canarische eilanden zijn met een militair doel gebouwd. Zo zijn in El Cotillo en Caleta de Fuste de overblijfselen van twee wachttorens uit 1714 te vinden ter verdediging van de kust.

Andere monumenten zijn vooral religieus van aard. Ze vertonen vaak een mix van verschillende architectonische invloeden en stijlperioden, doordat ze in de loop van de eeuwen regelmatig deels zijn verwoest en weer opgebouwd. De architectuur op Fuerteventura heeft dan ook Spaanse, Portugese, Britse, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse invloeden. De interieurs van kerken hebben vaak Arabisch-christelijke elementen, ook wel mudejar genaamd, bijvoorbeeld in prachtig bewerkte houten plafonds. Daarnaast zijn van latere datum ook barokke stijlelementen te ontdekken.

Karakteristieke Canarische woningen zijn vaak gebouwd rond een binnenplaats, Ze hebben een bovenverdieping die met een buitentrap bereikbaar is. Kenmerkend zijn ook de houten luiken voor de vensters en de stenen omlijsting van deuren en ramen. Vaak is een stuk van het donkere lavasteen waarmee de huizen zijn opgetrokken, onder het witte stucwerk zichtbaar gelaten.