Evenementen op Fuerteventura

Verspreid over het jaar vinden op Fuerteventura diverse lokale religieuze volksfeesten, Carnaval, festivals en veel verschillende sportevenementen plaats.

Volksfeesten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het hele jaar door worden op Fuerteventura, naast de bekende christelijke feestdagen, tal van feesten gevierd ter ere van plaatselijke beschermheiligen. Het hoogtepunt van de festiviteit is een traditionele processies waarbij de betreffende beschermheilige onder veel belangstelling door de straten wordt gedragen. De feesten duren enkele dagen en ze gaan gepaard met traditionele kledij, volkse gezelligheid, uitbundig eten en drinken, dans en groots vuurwerk. Een belangrijk feest op Fuerteventura is ‘Fiesta del Carmen’, een feest rond de beschermvrouwe van vissers en zeelui, dat ieder jaar in juli wordt gevierd. Inwoners van Puerto del Rosario, Corralejo, Morro Jable en andere vissersplaatsen nemen het beeld van de heilige Carmen mee in een lange kleurrijke processie van versierde boten en schepen.

Carnaval

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In februari barst het Carnavalsfeest op Fuerteventura los. De exacte feestdata kunnen daarbij per plaats verschillen, maar Carnaval wordt overal op het eiland uitbundig gevierd. Vooral in Puerto del Rosario en Corralero ligt het gewone leven volledig stil. Het is een periode van non-stop feesten met veel luide samba- en salsamuziek, optochten, vuurwerk en volop eten en drinken. De verkiezing van de carnavalskoningin speelt iedere carnaval weer een belangrijke rol. Ander hoogtepunt is de grote parade waarbij een lange stoet met fraai versierde praalwagens door de stad trekt. Traditioneel sluit het feest af met ‘El Entierro de la Sardina’, de begrafenis van de sardien. Een vis van papier-maché wordt, na in optocht te zijn rondgedragen, aangestoken waardoor het vuurwerk in zijn buik afgaat.

Festivals

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Ieder jaar rond januari-februari doet het ‘Festival de Musica de Canarias ook Fuerteventura aan. Tijdens dit festival worden door verschillende musici, klassieke stukken ten gehore gebracht. Van een heel andere orde is het driedaagse ‘Fuerteventura Kite Festival’ dat ieder jaar begin november plaatsvindt op ‘La Playa del Burro’ in de duinen van Corralejo. Een groot deel van de deelnemers aan dit vliegerfestijn komt uit Groot Brittannië en Duitsland. Meer dan 150 vliegers in alle soorten en maten kleuren de lucht. Het festival wordt afgesloten met vuurwerk.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Sportevenementen

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Fuerteventura heeft verschillende sportevenementen op de agenda staan. Het Wereldkampioenschap Windsurfen en Kiteboarden vindt ieder jaar in juli/augustus plaats op ‘Playa de Barca’ aan de Zuidwestkust. Talloze surfers en bezoekers zijn hierbij jaarlijks van de partij. In de laatste week van augustus is het tijd voor de ‘Vuelta en Kayak’, waarbij deelnemers vanaf Puerto del Rosario in acht dagen rond het hele eiland, inclusief Isla de los Lobos, varen.

Wielrenners kunnen in februari meedoen met de ‘FuerteBike-Marathon’. Een rit van tachtig kilometer die begint en eindigt in Corralejo. In december wordt tijdens de ‘Marcha Cicloturista’ een fietstocht van vijftig kilometer afgelegd ten behoeve van het Canarische kankerfonds. Deelname staat open voor zowel profs als vakantiegangers. Een ander sportspektakel waarbij de deelnemers niet alleen fietsen, maar ook zwemmen, klimmen en zeilen is ‘Las Tres Islas’. Dit sportevenement is verwijst naar de drie eilanden La Graciosa, Lanzarote en Fuerteventura die door de sporters in een dag worden doorkruist. De wedstrijd begint op La Graciosa (een klein eiland ten noorden van Lanzarote) en eindigt in Corralejo.